Vin: Barolo ’Podere della Collinetta’ DOCG 2012

Barolo – fra markant vanilje til prestigiøs ynde

I dette nummer fokuserer vi på den norditalienske region Piemonte og dens adelsmærke, Barolo DOCG, som vi har testet fra tre producenter og i et årgangsspænd fra 2003 til 2012.

Vintesten tager denne gang udgangspunkt i Piemonte, hvorfra vi har testet fire forskellige flasker af ’Vinens Konge – Kongers Vin’, Barolo DOCG, som i mange år har haft karakter af kultvin for de særligt indviede. Men et sådant image sælger ikke mange billetter, og derfor har en stigende kreds af vinproducenter i de seneste år arbejdet på at gøre den Nebbiolo-baserede supervin lettere tilgængelig uden dog at gå på kompromis med Barolos særlige identitet.
Barolo DOCG skal minimum indeholde 13% alkoholstyrke, lagre i 38 måneder, hvoraf 18 måneder skal være på ege- eller kastanjetræsfade, før den kommer i handlen. Der produceres også en Riserva-type, som minimum skal lagre i 62 måneder.
Endelig skal det nævnes, at en Barolo DOCG ikke kan være billig. Almindelig, sund fornuft siger, at mere end tre års lagring, kælderforkælelse, forrentning af investering, håndarbejde og intens udvikling af typen ikke kan resultere i en billig vin. Så lad være med at falde for slagtilbud på Barolo til lidt over 100,- kroner flasken, for de har intet med ægte Barolo at gøre.
I vintesten efterprøver vi sidstnævnte påstand og har derfor også valgt at teste en prisbillig Barolo, for at se, hvad man i virkeligheden får for sine penge.
Samtlige vine er vurderet ud fra princippet om sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Fra 101– 200 kroner

Vin:

Barolo ’Podere della Collinetta’ DOCG 2012

Producent:

Roberto Sarotto,
Piemonte, Italien

sjerner 2

Elsker man duften af vanilje, så må Barolo ’Podere della Collinetta’ 2012 være sagen. Sjældent har vi duftet til og smagt en Barolo med så markant og fed vanilje. Det er næsten for meget af det gode og virker direkte forstyrrende for helhedsbilledet. Farven er granatrød med orange strejf, mens smagen, foruden vaniljebombardementet, er let krydret med svage noter af tørret frugt og ikke specielt markante tanniner i finalen. Det sidste er lidt atypisk for en Barolo. Spar pengene og brug dem på noget andet, f.eks. en ordentlig Barolo.

Forhandler: Irma; www.irma.dk
Pris: 109,- kr. (normalpris 149,- kr.)

Vintest:
  • Score
    8
The Good
The Bad
810
Peter Hartig

Vinekspert

Har i en årrække importeret italiensk vin samtidig med at han indgående har skrevet om støvlelandets vin på blogs og sociale medier. Vinklen er den kritisk dybtgående med humoren som et gennemgående element.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

fifteen − ten =