Piemonte – Vin på pæle og høst i tåge

Navnet Piemonte betyder ’ved foden af bjergene’, og med sin smukke beliggenhed syd for Alperne, må navnet siges at passe perfekt. Her er et utal af kvalitetsvine, som årligt trækker tusindvis af vinkendere til..

Barolo, Barbaresco og Asti? Ringer der en klokke? Hos vinkenderen bimler det allerede, for de nævnte vine kommer nemlig fra bjergregionen Piemonte, som ligger i den nordvestlige del af Italien, med Schweiz i Valle d’Aosta mod nord, Lombardiet mod øst og mod syd kun afgrænset fra Middelhavet af den lille, smalle region Ligurien. Og interessant nok ligger Piemonte på samme breddegrad som Bordeaux..

De grækere, de grækere
Som det ofte er tilfældet i Italien, var det sandsynligvis grækerne, der var bagmænd for organiseret vindyrkning i Piemonte. Blandt andet tyder forskning på, at grækerne medbragte den grønne druesort Moscato Bianco, der i dag benyttes til den mousserende Asti Spumante DOCG.
Under Romerriget var området også kendt for vindyrkning, men da verdensriget begyndte at smuldre, fulgte den organiserede vindyrkning med i faldet, og først i starten af middelalderen ses vidnesbyrd om vindyrkningens opblomstring. Eksempelvis kan man i det middelalderlige ”Codex Astiensis” læse, at Asti har ”vino buono e ottimo” (god og glimrende vin).
Senere, i 1500-tallet, ser man flere og flere detaljerede beskrivelser af druesorter, og piemontesisk vin voksede i popularitet. Selv ”Solkongen”, franske Ludvig d. 14, nød de piemontesiske vine med begejstring og har ved flere lejligheder utvivlsomt udbrudt ”il est éblouissante bon”.

Druehøst i tåge
Måske overrasker det, at Piemonte kun er Italiens syvende største vinregion, men hvad den måtte mangle i kvantitet, har den i allerhøjeste grad i kvalitet. Respekten for hævdvundne traditioner har ikke sin lige andre steder – heller ikke i sammenligning med de mest anerkendte vindistrikter i Frankrig.
De fleste piemontesiske vine kommer fra lokale druer. Til hvidvin eksempelvis den grønne Arneis, Cortese, Erbaluce og Moscato Bianco. Den sidste er dog ikke specielt lokal men alligevel en væsentlig bidrager til den mousserende Asti Spumante DOCG.
Af de blå druesorter kan fremhæves Barbera, Bonarda, Brachetto, Dolcetto, Freisa og – ikke mindst – kongen over dem alle, Nebbiolo, vel nok den mest kendte. Sidstnævnte benyttes til den navnkundige Barolo DOCG samt Barbaresco DOCG, og druens navn menes i øvrigt at være udledt af det italienske navn for tåge, ”nebbia”, idet tåge hyppigt forekommer i det sene efterår, hvor den blå druesort høstes.

Fadder til supervine
Da det af naturlige årsager (herunder ikke mindst spalteplads) er en umulig opgave at beskrive Piemontes samlede vinproduktion, vil jeg i denne artikel begrænse mig til rødvine baseret på Nebbiolo-druen. Og der er rigeligt at tage fat på for entusiasten.
Er man uhelbredeligt ramt af Nebbiolo-feberen, kan man også få store oplevelser ved at lede efter alternativer til førnævnte Barolo og Barbaresco. I virkeligheden bør man starte med det billigere alternativ, Nebbiolo d’Alba DOC, som dybest set ER en Barolo DOCG, men adskiller sig ved at have lagret i 12 måneder før salg. Til sammenligning skal Barolo DOCG lagre 36 måneder før salg og Barbaresco DOCG 26 måneder.

Traditionalist eller progressiv?
Barolo og Barbaresco DOCG er uden nogen tvivl de mest kendte i Piemonte, men disse imponerende vine har de seneste år undergået store forandringer i stil og udtryk, og producenterne kan groft sagt deles op i to grupper: ‘traditionalisterne’ og de ‘progressive’.
Enten producenten tilhører den ene eller anden retning, har Barolo og Barbaresco stadig bevaret deres ædle elegance, men på positivsiden tæller, at de samtidig, smagsmæssigt, er blevet lettere tilgængelige. Det er bestemt ingen tilfældighed, at autoriteter på området regner de to typer blandt verdens største rødvine og bl.a. kalder Barolo for ’Vinens konge – kongers vin’

Vin på pæle

Undervejs kan man støde på etiketter med navnet Spanna, hvilket er det lokale navn for Nebbiolo i Piemontes nordlige provinser. Navnet refererer til opbindingsmetoden, som foregår op ad pæle (spanna) i kommunerne Novara, Vercelli og Biella.

Hvis du vil læse videre
Når man er klar til at gå videre i sin søgen efter Nebbiolo-vine, bør man smage typerne Gattinara DOCG (minimum 90% Nebbiolo), Ghemme DOCG (75%), Lessona DOC (80%), Roero Rosso DOCG (95%), Sizzano DOC (60%), Carema DOC (100%), Bramaterra DOC (100%), Albugnano DOC (85%) og Canavese DOC (60%). Men så er man ligesom også i gang.
Undervejs vil Nebbiolo-forskeren uvilkårligt støde på smagsvariationer i ovennævnte typer, og forklaringen skal findes i vinzonernes vidt forskellige krav til lagring samt indhold af supplerende druesorter. Alt sammen elementer, der øger forventningens glæde, inden flasken åbnes.
Detaljeret forklaring og hjælp kan findes på Italiensk Vinguide på nettet, hvor man også kan læse om de øvrige piemontesiske rødvine.

Populær mousserende vin
For fuldstændighedens skyld bør det nævnes, at Piemonte også er leveringsdygtig i hvidvin af høj kvalitet. Som tidligere nævnt byder regionen på den kendte, mousserende hvidvin Asti DOCG, der vel nok er den bedst kendte, boblende vin på vore breddegrader. Om ikke andet er den verdens mest populære, mousserende vin næst efter franske Champagne.
Af andre interessante hvidvine kan det anbefales at teste typerne Cortese DOCG, der er lavet på den lokale drue af samme navn samt Roero Arneis DOCG og Erbaluce di Caluso DOC, som begge også navngivet efter lokale druer.

Et fif til vinturisten

Piemonte gør en del ud af vinturismen og er klart Italiens bedst organiserede region på dette område. Blot to timers kørsel fra Milano ligger spændende, velafmærkede områder og vinruter, som f.eks. i Langhe og Monferrato-bjergene.
Alt i alt ligger der store oplevelser for vinentusiasten ”ved foden af bjergene”.

Peter Hartig

Vinekspert

Har i en årrække importeret italiensk vin samtidig med at han indgående har skrevet om støvlelandets vin på blogs og sociale medier. Vinklen er den kritisk dybtgående med humoren som et gennemgående element.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nineteen + three =