Ligurien – Heroisk vindyrkning på terrasser

Mange danske turister har blot benyttet Ligurien som hurtig transit på deres tur fra den franske riviera til Toscana. I så fald er de gået glip af fremragende hvidvin og lækre fiskeretter.

Hvis man har startet sin italiensferie fra den franske grænse med kurs mod Toscana, har man samtidig kørt tværs igennem en af Italiens mindste regioner, Ligurien – eller Liguria, som den hedder på de kanter. Turen gennem den halvmåneformede region strækker sig gennem en endeløs række af tunneler og broer, så vin og vindyrkning er sandsynligvis ikke det første emne, som har presset sig på under samtalen i bilen.
Ikke desto mindre dyrkes der flere udmærkede vine i Ligurien – især hvidvine, hvoraf flere kan betegnes som direkte fremragende.
Når vin fra Ligurien ikke ligefrem oversvømmer danske vinhandleres hylder, skyldes det, at meget lidt vin eksporteres, idet langt det meste nydes af soldyrkende og fiskespisende turister.

Romerne hjælper på vej
Ligurien har fået sit navn efter liguri-stammen, der beboede området i oldtiden. Ifølge historiske kilder kan Ligurien således føre sin historie helt tilbage til det første årtusind f.v.t., hvor regionen dækkede et enormt område, der omfattede store dele af Norditalien.
Under de puniske krige blev Ligurien delvist underlagt Karthago og senere Rom, men under Kejser Augustus blev regionen indlemmet i det Romerske Verdensrige og efter romersk sædvane, anlagde man vigtige handelsveje, som stadig er i brug den dag i dag.
Og handel har altid været en vigtig del af regionens historie, hvor havnebyen Genova har været, og stadig er, knudepunktet. Med en havneby er portene vidt åbne for input ude fra, hvilket også har sat sine spor op igennem den liguriske historie.

De vigtigste druer
Som så mange andre steder i Italien blev vinen introduceret af antikkens tidlige, græske indvandrere, der medbragte egne druesorter. Senere, i 1200-tallet, importerede man den grønne druesort Vermentino fra Sardinien og i starten af 1300-tallet den blå Ormeasco-drue fra Piemonte, hvor sorten i øvrigt hedder Dolcetto.
Endvidere dyrkede etruskerne ligeledes vin i regionen i Luni-bakkedragene langs Magra-dalen, og sandsynligvis har deres marker strakt sig helt ned til kysten tæt ved det nuværende Cinque Terre, der nu er nationalpark og opført på UNECSOs verdensarvsliste.
I dag findes der omkring 100 forskellige druesorter i området, hvoraf den største produktion omfatter hvidvine på druerne Bosco, Vermentino, Pigato og Albarola. Til Liguriens rødvinsproduktion indgår sorterne Ciliegiolo, Ormeasco, Rossesse og Sangiovese.

Heltemodige vinbønder
Liguriens vinmarker hører til blandt de vanskeligst tilgængelige i Italien, og de barske, stejle skråninger har derfor altid været en udfordring for vinbønderne, som burde modtage en heltemedalje for arbejdet på deres halsbrækkende arbejdsplads. Af samme årsag har man udviklet specielle maskiner, nærmest elevatorer, som ved hjælp af wiresystemer og lignende kan operere på de ekstremt stejle marker, som ligger på terrasser smukt og dramatisk placeret ud til havet.
Var det ikke for legenderne og traditionerne, så ville Ligurien sandsynligvis for længst være forsvundet i Italiens store vinunivers. Terrasserne, der nærmest er som skåret ud i klippevæggen, fortæller reelt mere om vinens historiske værdi for regionen, end den nøgterne statistik afslører.

Det handler om hvidvin

I Ligurien handler det mest om grønne druer, idet to tredjedele af produktionen er hvidvin. Langt det meste bliver drukket af turisterne og lokalbefolkningen, hvilket der er en god forklaring på. Regionens liflige, tørre hvidvine er glimrende ledsagere til egnens mange fiskeretter eller pastaretterne med den lokale pesto-sauce.

Selv om Liguriens vinproduktion kun udgør ca. én procent af Italiens samlede produktion, er det en ganske fascinerende oplevelse at gå på opdagelse i regionens vinunivers. Thi trods den lave produktion findes der nemlig mere end 100 forskellige vine at prøvesmage, så der er nok at tage fat på.

Redaktionens anbefalinger
Hvis turen går til Ligurien, kan det derfor stærkt anbefales at lægge ud med de hvidvine, som i 1973 modtog regionens første DOC (statens næsthøjeste klassifikationssystem), nemlig hvidvinene Cinque Terre DOC og Cinque Terre Sciacchetrà DOC. Begge typer er baseret på den lokale Bosco-drue, som dyrkes på ekstremt stejle vinmarker, der i et smukt og dramatisk panorama nærmest klynger sig til klippesiderne over Middelhavet.
Et andet interessant forslag er de unikke hvidvine Riviera Ligure di Ponente DOC, baseret på Pigato-druen, og, måske mest spændende, den let aromatiske hvidvin Colli di Luni DOC, baseret på Vermentino-druen.
Hvis menuen står på mad, som bedst suppleres med et glas rødvin, kan det anbefales at smage den ofte saftige og kraftige Rossesse di Dolceacqua DOC, der er baseret på den lokale Rossesse-drue.

God vinrejse til Ligurien.

Peter Hartig

Vinekspert

Har i en årrække importeret italiensk vin samtidig med at han indgående har skrevet om støvlelandets vin på blogs og sociale medier. Vinklen er den kritisk dybtgående med humoren som et gennemgående element.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − 11 =