Fodbold – på den italienske måde

Fodbold – på den italienske mådeaf Claus Bermann

At opleve fodbold – eller på italiensk calcio – i Italien er en helt særlig oplevelse. En oplevelse som ikke kan sammenlignes med fodbold i noget andet land. I støvlelandet foregår alt omkring fodbolden nemlig på sin helt egen unikke og charmerende måde. En oplevelse som i særdeleshed kan anbefales.

Et fodboldland på vej tilbage

Juventus’ deltagelse i Champions League finalen i Berlin i år, markere en milepæl for italiensk fodbold. En milepæl som italiensk fodbold har arbejdet hen imod gennem en årrække og som var et stort skridt på vejen tilbage mod toppen af europæisk fodbold.

I 90’erne var italienske klubber nærmest fast inventar i de europæiske finaler, men gennem 00’erne skete der for alvor et magtskifte i Europa. Især de engelske, efterfulgt af enkelte spanske og tyske klubber fik opbygget et økonomisk grundlagt, som overhalede de italienske klubber med mange længder. Klubber som især Manchester United, FC Barcelona og Bayern München satte sig for alvor på fodboldtronen.

Italiensk fodbold er på vej tilbage, både i Rom og Milano taler om man at bygge nye stadions og rygter om udenlandske investorer sviger. Alt omkring italiensk fodbold har på mange måder en utrolig charme, men på nogle punkter trænger klubberne til en gennemgribende fornyelse, hvis man igen skal være dominerende i europæisk topfodbold.

fodboldrejser-as-roma

 

Italien på godt og ondt

Set fra en tilskueres synsvinkel er fodboldoplevelsen i Italien meget forskellig fra eksempelvis England og Tyskland – to lande hvor klubberne er på vej frem og de lokale ligaer er stærke. Hvilket primært skyldes, at der er styr på økonomien og man her har forstået at kapitalisere på fodbolden i højere grad end man har i Italien. Ofte er fodbolden gjort meget kommerciel, hvilket desværre også blandet andet har betydet højere billetpriser.

Italien er et forholdsvis billigt land at gå til fodbold i – ihvertfald meget billige end de øvrige store fodboldlande. Service og faciliteter for tilskuerne er også derefter. Et faktum man enten kan opleve som dårlig service eller utroligt charmerende. Artiklens forfatter har rejst mange steder i Italien og set fodbold på stadion og indrømmet – jeg finder det utroligt charmerende at italienerne gør tingen på deres egen måde.

Dog må de italienske klubber også snart se indad og vælge om de vil følge med resten af Europa, både hvad angår kvaliteten af spillet og resultaterne, men også hvilke faciliteter de tilbyder deres tilskuere. Hvis man vil følge med toppen af europæisk fodbold, kræver det at man bedre kapitalisere på fodbolden som produkt og får nogle penge i klubkasserne. Gode spillere kræver mange penge og for at få mange tilskuere, kræver det godt fodboldspil. Således følges tingene ad – også i Italien.

inter-tifo

 

Den klassiske italienske fodboldoplevelse

Har man passion for Italien og for fodboldspillet, er det et must, at give sig selv en ægte italiensk fodboldoplevelse. Det kan være svært præcist at forklare ‘den italienske fodboldoplevelse’ – dén skal opleves. Her er samlet en mini-guide til tre af Italiens mest populære fodboldbyer.

Milano – modeby med stolte fodboldtraditioner

Modebyen Milano er en af de mest traditionsrige byer når det gælder fodbold. Byen er hjemsted for både FC Inter og AC Milan, som begge (endnu) spiller deres hjemmekampe på Italiensk største fodboldstadion; San Siro med plads til 80.000 tilskuere. Lokalderbyet mellem de to klubber kaldes ‘Derby della Madonnina’ – én kamp som alle fodboldfans bør opleve.

Flyruten fra Danmark til Milano betjenes af adskellige flyselskaber, hvilket har presset prisen relativt langt ned. En retur fra København til Milano, kan typisk gøres for under 1.000 kr., hvis man bestiller i god tid. Billetter til henholdsvis Inter og Milans hjemmekampe købes online på inter.it og acmilan.com.

Torino – hele Italiens Juventus

Torino ligger for foden af Alperne og er hovedstad i regionen Piemonte. Byen er i Danmark  måske ikke kendt som det mest populære rejsemål, men nok nærmere som hjemsted for fodboldklubben Juventus. Juventus er den mest vindende klub i Italien og er kendt som en klub, der er populær i hele Italien. Udover Juventus huser byen også den mindre klub Torino FC, som dog også spiller i Serie A. Lokalderbyet mellem de to klubber er kendt som ‘Derby della Mole’ – opkaldt efter den berømte bygning Mole Antonelliana i Torino.

Den nemmeste og billigste rute til Torino er over Milano med fly. Derfra er der cirka to timer kørsel i bil. Eksempelvis kan man leje bilen i Milano Malpensa lufthavn. Biludlejning i Italien er generelt meget billigere end i Danmark. Billetter til Juventus’s hjemmekampe købes på juventus.com.

Rom – det verdensberømte lokalderby

Italiens smukke hovedstad er hjemsted for to af Europa mest berømte klubber, nemlig Lazio og Roma. To klubber som traditionelt ikke har været blandt de mest succesrige i Italien, men paradoksalt nok har begge klubber har opbygget et nærmest mytisk image. Når de to klubber tørner sammen, på den fælles hjemmebane, Stadio Olimpico med plads til 72.000 tilskuere, i ‘Derby della Capitale” er det ikke blot et romersk eller italiensk tilløbsstykke, men en begivenhed, som fodboldfans overalt i verden følger. Det romerske lokalderby er blevet et ikon og en institution blandt fodboldelskere i hele verden – et opgør som man skal opleve.

Fra Danmark til Rom er flyforbindelserne gode og flere flyselskaber betjener ruten. Billetter kan typisk gøres til 1.500-2.500 kr. for en returbillet. Billetter til henholdsvis Lazio og Romas hjemmekampe købes på sslazio.it og asroma.it.

Læs mere om hvordan du kommer på fodboldrejse til Italien på www.visitfootball.dk.

Claus Bermann

Ekspert i fodboldrejser

Har gennem 15 år rejst Europa tyndt og set fodbold i alle afkroge. Er i dag online marketing konsulent og rejseskribent på flere forskellige medier, samt driver sin egen rejsesite, VisitFooball.dk.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

twenty − 7 =