Led Dante af narkolepsi, da han skrev Den guddommelige komedie?

Af Bjørn Fred Jensen

Ny forskning fra det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet, tyder på, at renæssance digteren led af alvorlig søvnmangel under sit arbejde, skriver thelocal.it

I medicinske termer er narkolepsi en lidelse, hvor den ramte kan falde pludselig i søvn fra det ene øjeblik til det andet, opleve pludselige fald som akut og ukontrollerbar afslappelse af musklerne, samt angstanfald.

En forsker i neurologi fra Bolognas universitet ved navn Guiseooe Plazzi, som the Thelocal.it har talt med, anfører, at hvis Dantes komedie læses bogstaveligt, og ikke symbolsk, så ligner det til forveksling en meget præcis beskrivelse af et angstanfald forårsaget af nakolepsi.

Han henviser blandt andet til Komediens første canto, hvor Dante blandt andet beskriver om hvordan han mister stedsansen, thi “så meget tynged søvnen” ham, Samt en angst, der “får hans blod til at stivne”.

Dante er dermed endnu én af mange store kunstnere, der har fået tolket deres værk ind i en medicinsk forståelsesramme. Ligesom man eksempelvis har interesseret sig for Van Goghs sindstilstande. Samspillet mellem stor kreativitet og dyb lidelse er tilsyneladende en historie, vi fortsat fascineres af.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

1 + seven =