En hyldest i Giro d’Italia: 9. etape 15. maj 2016 – ”Il crono del vino” i Chianti

Foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

Årets Giro d’Italia blev vundet af forhåndsfavoritten Vincenzo Nibali, som stod for et bemærkelsesværdigt comeback efter problemer i indledningen af løbet.

Her var en af de første hårde prøver. 9. etapes enkeltstart i bakkerne i Chianti-distriktet syd for Firenze. En enkeltstart dedikeret til vin! Vinderen af etapen blev en tidligere skihopper fra Slovenien ved navn Primoz Roglic, men der er andre spændende ting at bide mærke i.
I Giro d’Italia sammenhænge er en vin-enkeltstart ingen nyhed. Det samme skete i 2014, hvor 12. etape gik fra Barbaresco til Barolo i Piemonte. Dette er tæt på mesteren Fausto Coppis hjemstavn, og den italienske cykelsports storhedstid er stadig perioden efter 2. verdenskrig, hvor Coppi duellerede med rivalen Gino Bartali. Det var ikke kun en kamp mellem to enorme cykeltalenter, det blev også set som en kamp mellem to politiske ståsteder og livsformer.
Bedsteborgeren Bartali drak vin, men han var en familiemand. Folkets helt Coppi dyrkede en asketisk livsførelse, men havde en celeber udenomsægteskabelig affære. Det var den kristne livsnyder mod den dedikerede anarkist.
Bartali kom netop fra Chianti-området, hvor årets enkeltstart blev kørt, og etapen var da også dedikeret til ham. På den måde har Giro d’Italia på to år ikke kun hyldet to af landets bedste vinområder, de har også hyldet to af landets største cykellegender. Og det er sket uden at træde nogen politisk strømning over tæerne.

OBS: For de mere dedikerede cykel- og vinentusiaster afholdes hvert efterår cykelløbet L’Eroica i Chianti-distriktet. Deltagerne skal naturligvis stille op på vintagecykler af stål – ikke nogen kompositfibre her – hvis de vil gennemføre strækningen på de hvide grusveje, der fører over Chiantis bakkelandskab, mens de nyder de lokale varer. Du skal være ude i MEGET god tid for at få en startplads. http://eroica.cc/

Jonas Neivelt

Jonas Neivelt har siden han var ganske lille interesseret sig for Italien. Det resulterede i en universitetsgrad og flere ophold i Italien, blandt andet med arbejde på den danske ambassade i Rom. Nu skriver han artikler om sin store interesse og breder sig ud over mange forskellige emner – politik, historie, kultur, samfund, mad og naturligvis fodbold. Hvis det har interesse, kan han også oversætte og holde foredrag. Han taler mange sprog og er redaktionens selvudnævnte Italiens-nørd.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

20 − 14 =