Eataly is in town

Eataly er netop åbnet i København, og for de af os, der sætter pris på Italien generelt og det italienske køkken i særdeleshed, er det gode nyheder. For ligesom at løfte lidt af sløret for, hvad vi kan forvente os af det nye italienske madtempel, har vi talt med chefkokken for Eataly i København, Enrico Panero.

Og det er ikke en kok, Eataly har fundet på en af turistrestauranterne langs Via Cavour i Rom, viste det sig, da vi bad ham introducere sig. Allerede som kokkeelev fik Enrico trådt sine kokkemæssige børnesko på nogle af de bedste steder.

dsc02616_resize
Måske skal man være blandt feinschmeckerne for at kunne nikke genkendende til steder som Il Luogo di Aimo e Nadia i Milano og Ristorante Guido i Serralonga d’Alba, men de hører begge til blandt Norditaliens bedste og har hjemme i Michelinguiden.
Selv om Panero har baggrund i det piemontesiske køkken, hvor vandet ikke er så tæt på, holder han særligt af at tilberede fisk. Og fisk, Eataly og Enrico Panero er en kombination, der tidligere har haft stor succes. I 2012 åbnede fiskerestauranten Il Marin i Genova. Jeg har været der, og den kan varmt anbefales.
Det er altså en herre med omfattende meritter, der åbner dørene for Eataly i Illums lokaler. Og for Eataly var København et oplagt valg til. Som Panero siger:

” København er et af de mest livlige steder på den gastronomiske scene. Kombineret med turisternes interesse for byen og dansk design, ankommer Eataly derfor på det helt rigtige tidspunkt”.

Samtidig mener Panero, at Eataly for danskerne også kommer på det rigtige tidspunkt:
” Danskerne har fået stor interesse for det italienske køkken og for italienske produkter. De er blevet mere nysgerrige inden for gastronomi, og det skyldes ikke mindst, at de rejser en del i Italien. Her hjælper Eataly dem med at lære mindre berømte produkter og producenter at kende.”

SONY DSC
SONY DSC

Netop dette kendskab er for Enrico en fornøjelse ved at arbejde i Danmark. Den største forskel mellem danske og italienske kunder ligger et andet sted:
” Ro og livsglæde kendetegner de italienske middagsgæster. Her er danskerne noget mere effektive i deres restaurantbesøg.”
For Enrico Panero er dette muligvis godt for omsætningen, men på diplomatisk vis undlader han at svare på, om han mon mener, at vi danskere her går glip af noget.
Sikkert er det dog, at vi ikke kommer til at gå glip af meget i Eataly. Da en del af Eatalys filosofi handler om at vægte lokale råvarer – for såvel miljøets som for friskheden og smagens skyld – vil der også være danske varer på hylderne. Det gælder især mejeriprodukter og kød. Dansk kød er højt værdsat i Italien, og det ved slagtersønnen Panero noget om.
Eataly bliver ikke kun en madforretning med forskellige restauranter. I Eataly-filosofiens ånd vil der også være gastronomiske workshops, hvor man blandt meget andet kan lære om biodynamisk mad og de italienske regioners gastronomiske forskelligheder og særpræg. Det er en del af Eatalys projekt ikke kun at tjene penge.
Eataly tjener et højere, folkeopdragende formål med rod i den italienske Slowfood-bevægelse. Den har nedfældet et manifest, som også Eataly-kæden har skrevet under på. Maden skal være god for både miljøet og for menneskene, og derfor er nærhed og lidenskab de to vigtigste ingredienser for at nå Slowfood-bevælgelsens kernepublikum, som er alle.
Og netop her er Eataly et unikt sted, forklarer Panero:
” Vi har som de eneste samlet markedet, restauranten og madskolen i et sted”.
Eataly er åbent, så tag derind. Hvis det ikke lykkes at gøre verden til et markant bedre sted i disse geopolitisk set noget gustne tider, kommer det i det mindste til at smage godt.

Jonas Neivelt

Jonas Neivelt har siden han var ganske lille interesseret sig for Italien. Det resulterede i en universitetsgrad og flere ophold i Italien, blandt andet med arbejde på den danske ambassade i Rom. Nu skriver han artikler om sin store interesse og breder sig ud over mange forskellige emner – politik, historie, kultur, samfund, mad og naturligvis fodbold. Hvis det har interesse, kan han også oversætte og holde foredrag. Han taler mange sprog og er redaktionens selvudnævnte Italiens-nørd.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

11 + four =