Lyd, rytme, melodi og harmoni…

Der er megen bevidsthed i den jazz-musik, 29-årige italienske Fabio Giachino komponerer. Selv om jazz tit udføres i retning af en kollektiv improvisation, er det for Fabio vigtigt at overholde nogle grundregler, så man ikke mister den røde tråd i udførelsen af musikken. Han sværger grundlæggende til den klassiske jazz-stil fra starten af 1900-tallet+ og inspireres ofte af sine oplevelser i hverdagen til brug for sine kompositioner.

Da jeg træder ind ad døren til Det Italienske Kulturinstitut i Hellerup, lyder der liflig klavermusik gennem alle rummene. I den store sal på scenen, sidder 29-årige italienske Fabio Giachino ved klaveret fordybet i sin musik. Fabio har spillet hhv. keyboard, klassisk orgel og piano siden han var 8 år, hvor han sin unge alder til trods startede sit reelle studie af musikken på et musikkonservatorium.

Det stod ikke skrevet i kortene, at Fabio skulle blive en anerkendt italiensk pianist. Ingen i hans familie spillede musik. Det hele startede, da han som 8-årig på et besøg hos en ven og prøvede hans keyboard. Det fangede så meget Fabios opmærksomhed og interesse, at han i et helt år plagede sine forældre om også at få ét. Vejen for hans liv og karriere var grundlagt. Han har undervejs i sit studie spillet klassisk musik, men valgte siden hen den mere traditionelle jazz-stil på sit klaver som sin levevej.

SONY DSC
SONY DSC

Fabio er fra Alba ca. 90 kilometer fra Piemonte i Italien. Modsat af hvad man umiddelbart skulle tro, er jazz-musikken meget udbredt i Italien med store kendte navne som f.eks. Stefano Bollani. Fabio fik allerede i sin studietid på konservatoriet kontakt med andre ligesindede musikere og efter endt uddannelse som 19-årig, kom han hurtigt til at spille sammen med flere forskellige bands i Italien. Han har vundet adskillige musikpriser og også rejst meget i udlandet, hvor han blandt andet har spillet i USA, Tyskland, Spanien, Finland m.m. Det er også blevet til flere albums med hans egen trio, ”Fabio Giachino Trio”.

Han komponerer selv sin musik og skriver altid musikken først ned på papir – og komponerer således ikke direkte på sit instrument, som mange musikere ellers gør. Han inspireres meget af sine oplevelser i dagligdagen – bl.a. følelser, mennesker, landskaber… Hans filosofi omkring sin musik er velgennemtænkt, og hans bevidsthed om udførelsen af musikken fylder meget.

”Der er, som jeg ser det, fire grundlæggende regler i musik, som skal respekteres: Lyd, rytme, melodi og harmoni. Ved at respektere de regler, kan det lykkes at opnå det mest sublime udtryk i musikken. Så selv om man tit i jazz-musikken improviserer og spiller ”random”, er det vigtigt for mig, at der hele tiden er en ”rød tråd”,

så også publikum kan følge og føle oplevelsen af musikstykket”, fortæller Fabio og fortsætter:

”Musik er kommunikation og ikke et skuespil, hvor det handler om kun at vise, hvad man kan. Musikken skal kunne leve i sig selv. Der er naturligvis altid plads til at eksperimentere men blot ikke for meget”,

slutter han. Fabio har derfor også valgte en mere klassisk jazz-stil som sin egen – og derfor ikke så meget den eksperimenterende genre.

Fabio Giachino
Fabio Giachino

Han har for nyligt udgivet et soloalbum, ”Balancing Dreams”, og hans plan er fortsat at gå solo men også at få nye kontakter i jazz-verdenen. Han er i Danmark, fordi han blandt fem andre ansøgere blev udvalgt til at få et tre måneders ophold i København. Her bor han på den Italienske ambassade og har bevidst tilrettelagt sit besøg sådan, at han kunne opleve den netop overståede jazz-festival i København. Her har han, fortæller han, fået megen ny inspiration gennem koncerterne og også etableret nye forbindelser til andre musikere. Fremtiden er åben, som han udtrykker det, men er lige nu lidt overrasket over, at der i den grad er stille i Danmark i juli måned – læs: Ferietiden for danskerne.

Fabio Giachino bliver her dog et stykke ind i efteråret og kan bl.a. opleves med en koncert på Det Italienske Kulturinstitut.
Du kan lytte til hans musik på: http://www.fabiogiachino.com – eller følge ham på Facebook: Fabio Giachino (hvor han i øvrigt p.t. har lagt et profilbillede på af Nyhavn).

Susanne Louw

Redaktionchef

Ejer af Kommunikate.dk - erfaren trend- og artikelskribent samt strategisk rådgiver indenfor PR-området og marketing. Tidligere direktør i reklamebranchen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × 1 =