Sicilien på egen hånd

View Gallery
9 Photos
Sicilien på egen hånd
_5612894992

Siracusa

Sicilien på egen hånd
_1032470004

Mondello

Sicilien på egen hånd
_1535376001

Katedralen i Palermo

Sicilien på egen hånd
_2206855235

Makedet Vucciria, Palermo.

Sicilien på egen hånd
_2941251496

Capella Palatina

Sicilien på egen hånd
_3053960604

Maleri fra Vucciria marked malet af Renato Guttuso. Befinder sig i Palzzo Chiaramonte-Steri.

Sicilien på egen hånd
_4764172628

Arancine butik i Palermo.

Sicilien på egen hånd
_5465470684

Det græske teater i Taormina med vulkanen Etna i baggrunden

Sicilien på egen hånd
2-2

Concordia Tempel

af Bjarne Juel Pedersen

Der er mange fordomme omkring Sicilien, mest af alt som værende hjemsted for mafiaen. Men Sicilien byder i den grad også på en mangfoldighed af fantastiske turist-oplevelser: Store historiske fortællinger, helt specielle kulinariske oplevelser og de meget smukke omgivelser. Absolut et besøg værd!

Vi har hørt og set så meget om Sicilien, som det øvrige Italien ikke bryder sig om, ikke mindst om en mafia, som i den grad har gjort sig negativt bemærket. Derfor har vi været rigtigt mange år om at tage os sammen til at besøge Middelhavets største ø.
Men lad det være sagt med det samme: Sicilien er anderledes – og det er måske netop derfor, man bør tage derned. Der er kaos, ikke mindst i trafikken og med hensyn til affald, som man møder på steder, vi ikke er vant til her hos os. Men der er så meget andet, der hurtigt og for de fleste vil overskygge dette kaos.
Der er først og fremmest en historie, som har efterladt sig så mange spor, at en 2 ugers tur kun lige rækker til at se det allermest nødvendige. Der er skønne landskaber, smukke småøer og badestrande hele øen rundt. Og så er der maden. Man tror efter de mange rejser til Italien, at man har smagt det hele, men der bliver man i den grad overrasket på Sicilien. Især fiskespisere vil løbe ind i mange velsmagende overraskelser.

Arancine butik i Palermo.
Arancine butik i Palermo.

Taormina har traditionelt været et af de steder, der har været mest besøgt af danskere. Taormina ligger I 200 meters højde over havet, så hvis du fx bor i Mazzaró nede ved kysten, skal du gå op ad mange trapper for at komme op til byen. I Mazzaró kan du dog også tage en kabinelift op til Taormina.
Det vigtigste monument I Taormina er det gamle teater, ikke kun på grund af dets unikke kulturelle værdi, men også på grund af den utroligt smukke beliggenhed. Det blev brugt af grækerne til skuespil og af romerne til gladiatorkampe.

I Taorminas gågade Corso Umberto kan man finde masser af turistbutikker og de sædvanlige modebutikker. Priserne skal efter sigende være bedre end i de større italienske byer.
Omkring 15 km fra Taormina ligger Linguaglossa, som er udgangspunktet for de fleste ekskursioner til Etnas naturpark. 8 km i modsat retning finder man Alcantara kløfterne, som er den eneste River Park på Sicilien.

Syracusa
“Isola” – øen Ortigia – er den ældste bydel og ligger bag to byporte. Her ligger domkirken, slottet Castello Maniace og templet for Apollo. Byens udvikling dateres tilbage til 800 før vor tidsregning, da grækere fra Korinth slog sig ned på øen.
Domkirken var oprindeligt et hedensk tempel vistnok for gudinden Athena, og kirken er bygget inde i og ud over det gamle tempel.

Concordia Tempel
Concordia Tempel

Arkæologi-parken blev grundlagt mellem 1952 og 1955 og huser den største del at de klassiske monumenter fra det græske og romerske Siracusa, bl.a. det græske teater fra år 230 fvt., et af de største i den græske verden. Her ses også resterne af det romerske amfiteater.
Nær byen Piazza Armerina kan man besøge Villa Romana del Casale, et af de vigtigste arkæologiske fund på Sicilien. Kejser Maximian Herculius, der regerede 285-305, opførte her en villa med 60 værelser til sommerbrug. Selve villaen er helt udgravet og man har fundet ca. 3.500 m2 mosaikker med dansescener, jagtscener, mytologiske figurer, eksotiske dyr, jagt- og fiskeriscener m.m. Stalde, lader samt beboelser til tjenere, kuske, landarbejdere og lignende er endnu ikke udgravet. Det er ret besværligt at komme dertil, da det ligger ret centralt på øen, langt fra de større byer, men det er et ”must”. Vi besøgte stedet på vores skiftedag fra Siracusa til Agrigento, hvilket kan anbefales.

Agrigento
Tempeldalen er den bedst kendte del af Agrigento. Monumenterne er, hvad der er tilbage af oldtidsbyen Akragas, som blev grundlagt i det 6. århundrede B.C. Byen blev ødelagt af kartagerne i 406 og blev reetableret i 340 B.C. af Timoleontes.
Tempio della Concordia (Concordiatemplet), der blev opført omkring 430 f.Kr., er et af den oldgræske verdens fineste; med sine 34 ydre søjler intakte er det et af de to bedst bevarede græske templer nogetsteds. Det vældige Tempio di Giove (Zeustemplet – Zeus’ romerske modstykke var Jupiter eller Jove) er tre gange større og det tredjestørste græske tempel, der nogensinde blev bygget (112 x57 meter, 6.500 m2 med 57 meter høje søjler, der havde en diameter på 4,5 meter). Arkæologerne mener, at det har været større end Peterskirken i Rom.

Palermo
Capella Palacina, på Piazza Indipendenza, er de normanniske kongers vigtigste kirkerum i Palazzo Reale. Påbegyndt i 1130, året for Roger/Ruggeros kroning som den første normanniske konge på Sicilien. Det stod færdigt i 1143. Stedets guldmosaikker er blandt de smukkeste i verden.

Katedralen (Madonna Assunta) – er den ældste helligdom på Sicilien, hvor fønikere, romere, byzantinere og araberne opførte bygninger til gudsdyrkelse. Ved normannernes magtovertagelse fjernede de en moske og opførte en kristen kirke, som dog i 1184 blev erstattet af den nuværende pragtfulde katedral, der siges at være opført på 1 år (!).

Før du tager af sted til Sicilien bør du undersøge, hvilke andre steder, der er værd at besøge. Jeg kan i flæng nævne Cefalú, Monreale, Marzamemi, Noto, Ragusa og den skønne strandby Mondello, men der er mange andre seværdige steder på øen!

Barbara Lütken

Redaktionsansvarlig

Ejer af Mcb2.dk - Art Director og koncept/brand-udvikler. Har udviklet brands for store, internationale virksomheder og i Danmark været ”bagkvinden” bag Italia Ja-tak’s magasin og mange aktiviteter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − 9 =