Abruzzo – en hærfører kan ikke tage fejl

Med sin primære fokus på kun to druesorter er Abruzzo noget særligt i den italienske vinverden

Det er uvist hvorfra navnet Abruzzo stammer, men efter Romerrigets sammenbrud blev denne italienske regions landområde underlagt skiftende dynastier, og i flere hundrede år blev den regeret fra syd som en del af kongeriget Napoli.
Ved Italiens samling i 1861 gik Abruzzo fra at være en nordlig neapolitansk provins til at være en selvstændig region placeret midt i landet ud mod Adriaterhavet. Helt op til 1963 hed området ”Abruzzi”, eller på dansk Abruzzerne, og flertalsbetegnelsen henviste til tiden under Napoli, hvor naboregionen i syd, Molise, også indgik i sammenslutningen. De tætte forbindelser mellem de to regioner er stadig intakte.

Anbefalet af Hannibal og Plinius
Med sine vinstokkes rødder solidt placeret i den abruzzesiske ler-, kalk-, sandstens- og sandjord kan regionen prale af en århundred-årig tradition for vinproduktion. F.eks. skriver den græske historiker Polybius (205-123 fvt.), at Karthagos hærfører Hannibal, efter sin knusende sejr over Romerne ved Cannae (216 fvt.), roste områdets vine, fordi de, efter hærførerens mening, havde helbredt hans sårede soldater og hjulpet dem til kræfter igen. At Hannibals soldater havde behov for at genvinde kræfterne skal ses i lyset af, at de kort forinden nærmest havde udslettet den romerske hær, som kunne notere sig 60-70.000 faldne og 10.000 krigsfanger. Ved den lejlighed blev romersk krigsførelse ændret for altid, og den kathagiske hær havde for en stund al vinen for sig selv.
På den mere fredelige side bevidnes vinproduktionen af arkæologiske fund fra jernalderen samt i skrifter af Plinius den Ældre (23-79 evt.), fysikeren og videnskabsmanden Andrea Bacci (1524-1600) og flere andre.

Fokus på to druesorter
Dyrkning og salg af vin fik dog først reel betydning i midten af 1900-tallet, hvor vin mere eller mindre erstattede kornproduktion i Abruzzo. En fornuftig beslutning, for efter kort tid bevirkede det ideelle klima, at regionen, som primært fokuserede på to druer – den blå Montepulciano og den grønne Trebbiano – placerede sig som den mest produktive i Midtitalien.
Modsat de andre regioner i Italien, der nærmest kappedes om at registrere flest DOC-vine (næst-øverste officielle klassifikation), har Abruzzo i mange år kun haft to appellationer, nemlig rødvinen Montepulciano d’Abruzzo DOC og hvidvinen Trebbiano d’Abruzzo DOC. Begge typer dækkede nærmest samtlige egnede dyrkningsarealer i regionen.
I 1990’erne søgte producenterne i den nordlige provins Teramo imidlertid at få anerkendt rødvinen Colline Teramane som en selvstændig Montepulciano d’Abruzzo sub-zone. Godkendelsen blev kort efter fulgt op af yderligere en DOC-godkendelse af den lille nært beliggende zone Controguerra, og lige siden har dette nordlige hjørne af regionen udmærket sig med en innovativ tilgang til vinproduktion. Seriøsiteten nåede sit foreløbige højdepunkt i 1995, hvor Montepulciano d’Abruzzo ’Colline Teramane’ fik tilkendt DOCG-status (højeste officielle klassifikation) som rødvin i eget lokalt regi.

Ideelt mikroklima
Abruzzo ligger placeret på østsiden af den italienske halvø med regionerne Marche mod nord, Molise mod syd, Lazio mod vest og Adriaterhavet med sine ca. 130 kilometer flad strand mod øst. Med sin store landskabsvariation – fra snedækket alpint klima til varmt kystklima i de bløde bakker med, som i hede somre nyder godt af de kølige vinde fra havet – tilbyder Abruzzos solbeskinnede bjergsider et særdeles velegnet mikroklima til vindyrkning.

Forfejlet selvbillede rettes op
Disse gode betingelser løftede Abruzzo til Italiens femte største vinproducent, men det velegnede klima betød også, at producenterne for år tilbage valgte den lette vej og fokuserede på kvantitet fremfor kvalitet. Bøndernes havde et forfejlet selvbillede som druedyrkere i stedet for vinbønder, men en ny generation af innovative ildsjæle har de seneste år iværksat en ret seriøs produktion, som lover godt for fremtiden.
I modsætning til de fleste andre italienske regioner ses i Abruzzo det interessante paradoks, at ekstrem stordrift kan levere meget høj kvalitet. Således er store kooperativer som Casal Thaulero og Cantina Tollo interessante bekendtskaber med vin til rimelige penge.

To top-producenter
Blandt de mindre producenter skal Edoardo Valentini fremhæves. Lokalt var han kendt under navnet ”Vinens Herre”, men desværre døde denne store vinpersonlighed i 2006. I dag drives huset videre af sønnen Francesco Paolo, og der fremstilles kun tre typer vin: husets markante og anerkendte version af Montepulciano d’Abruzzo DOC, den lagringsegnede gyldne hvidvin Trebbiano d’Abruzzo DOC samt rosévinen Montepulciano d’Abruzzo Carasuolo DOC. Ser man en flaske af disse vine, skal der slås til, for produktionen er meget begrænset på grund af en særdeles konsekvent drueselektion og dermed lavt udbytte pr. hektar.
Endelig har producenten Gianni Masciarelli udmærket sig i særlig grad, f.eks. med typerne Montepulciano d’Abruzzo ’Marina Cvetic’ DOC og ’Villa Gemma’ DOC, som begge er rødvine af meget høj kvalitet. På hvidvinssiden skal fremhæves den barriquelagrede Chardonnay IGT. Desværre døde også Gianni alt for tidligt i 2008, kun 52 år gammel. Et stort tab for familie og vinkendere, men enken Marina Cvetic kører forretningen videre med stor dygtighed, innovation og energi.

Stort vinudvalg og middag i grotten
Går vejen forbi Chieti i højdedragene syd for Pescara, er der to steder, som vinelskeren ikke må snyde sig selv for. Besøg Enoteca Templi Romani, et ’enoteca’ fører et nærmest fuldt dækkende udvalg af vine fra Abruzzo og naturligvis også fra andre italienske regioner. Derefter vil det være meget fornuftigt at bestille bord på Ristorante la Grotta dei Raselli i nærtliggende Locanda tà Comino. Hvis man er heldig og i god tid, kan man nyde køkkenchefens tryllerier i den del af restauranten, der er bygget ind i en grotte i Colle Monaco, som byen ligger op ad.

Vinturismen er endnu ikke specielt udviklet i Abruzzo, og især i kystområdernes højdedrag mellem Chieti og Teramo har man god plads til glassvingende armbevægelser hos de utallige producenter og gode restauranter, hvor der, trods primært kun to vintyper, er komponeret spændende variationer over Montepulciano- og Trebbiano-temaet.

Barbara Lütken

Redaktionsansvarlig

Ejer af Mcb2.dk - Art Director og koncept/brand-udvikler. Har udviklet brands for store, internationale virksomheder og i Danmark været ”bagkvinden” bag Italia Ja-tak’s magasin og mange aktiviteter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

16 − three =