Rolf Sørensen. Italiensk nærvær og fællesskab

Rolf SørensenAf Susanne LouwFoto: Lotta Lemche/TV 2

Si Italia fanger en grå novemberdag den tidligere professionelle cykelrytter, Rolf Sørensen  – oliven-bonde, rådgiver for unge cykelryttere, sportskommentator og meget mere  – på en telefon midt i en travl hverdag i Danmark. Rolf Sørensen er stadig ”på cyklen” i mange sammenhænge, når han da ikke bruger sin tid på TV2, hvor han bl.a. er fast kommentator på de store europæiske cykelløb og anden cykelsport.

Ud over sit engagement hos TV2 bliver der tid til at passe sit medejerskab i Astral Biking, som producerer cykeltøj til bl.a. glade danske cyklister, at arrangere frimacykelture til Toscana-området, deltage i charity-projekter – og ikke mindst – sammen med hustruen Susanne – at passe deres helt egen produktion af økologisk olivenolie i deres gamle bostedsområde i Italien. Et Italien, familien flyttede fra for seks år siden for igen at bosætte sig i Danmark. I dag bor familien med tre børn i Vedbæk i et hus indrettet helt efter italiensk/toscansk stil.
Rolf Sørensen er født i Annisse ved Helsinge i Nordsjælland, hvor han i nogle år havde en cykelforretning. Allerede tidligt tog cykelkarrieren for alvor fart, og som kun 17-årig kom han til Italien for at blive professionel cykelrytter. Han kørte i mange år landevejsløb på flere af de største hold i Europa og deltog i stort set alle de store europæiske cykelløb som Tour de France og Giro d’Italia, og Rolf Sørensen er stadig Danmarks mest vindende cykelrytter gennem tiderne med 53 sejre i sine i alt 17 sæsoner.

”Il Biondo”
Men han har også i mange år haft en stor passion for det italienske køkken, som står både hans og hans kone Susannes hjerte nær: De købte år tilbage et gammelt hus i Toscana på en smuk bjergskråning op mod Montecatini Terme i området mellem Firenze og Pisa. Her boede de i mange år, mens de samtidig slog sig på dyrkning af en mangfoldighed af frugter og krydderurter – med størst fokus på deres egen produktion af den økologiske olivenolie, ”Il Biondo”.

Olivenolien har fået navn efter det kælenavn, Rolf som ung fik af Italienerne på grund af sit lyse hår.

Olien producerer de stadig. Den er økologisk og kategoriseret som ”extra jomfru olivenolie”. Olivenlundens træer er mellem 50 og 300 år gamle, og det er netop blandingen af de forskellige olivensorter, der gør ”Il Biondo” til en helt særlig og delikat olie. Familien producerer ca. 1000 liter årligt og sælger olien på udvalgte restauranter og i specialbutikker i Danmark.
Olien blev også brugt i Rolfs optræden på TV sammen med en af de ”Moderne Mammaer”.

Livet i Toscana
Familien har stadig en lejlighed i Toscana, men behøver egentlig ikke deres eget sted: – Når vi kommer til Italien, står der så mange døre åbne for os, at vi ikke behøver vores eget, smiler Rolf.

Han fortæller, at det altid er afslappende at besøge Toscana, fordi italienerne har en anderledes rolig tilgang til hverdagen og livet, uden det samme stress og jag, som danskerne desværre ofte ligger under for.

-Blandt andet giver italienerne sig god tid til at forberede deres måltider, og de er ikke bange for at bruge deres penge på gode råvarer. Jeg har læst, at italienerne bruger i gennemsnit 22 pct. af deres indkomst til madvarer, mens danskerne kun bruger under 10 pct., siger Rolf, der også selv laver mad engang imellem, men ellers er det hustruen Susanne, der står for det område. At deres tid i Italien og måltiderne her også har præget børnene, vidner deres søns nuværende profession om. – Min store søn er i dag ansat hos Mette Blomsterberg i, og det er helt sikkert den italienske madkultur, som har inspireret ham, beretter han.

De små forskelle
Der er også på andre områder – udover madkulturen – forskel på italienerne og danskerne, fortæller Rolf : – Man skal opføre sig ordentligt i Italien, hvis man vil være en del af fællesskabet. De små lokalsamfund passer på dig, man kommer virkelig hinanden ved og hjælper hinanden, hvis der er problemer. Men altså kun, hvis man opfører sig ordentligt! Ellers er der kontant afregning; fortæller han.
For seks år siden flyttede familien tilbage til Danmark, hvor de bor i et hus i Vedbæk, indrettet i toscansk stil:
-Det var nok netop fællesskabet i lokalområdet, der fik os til at blive boende i Toscana i de mange år, og jeg kan godt forestille mig engang igen at få et lille hus dernede. Alene klimaet gør alle mennesker mere glade og positive. Det er ligesom med danskerne i maj måned og henover sommeren, alting ser lettere og lysere ud end en grå dag som i dag”, siger han.

 

Fremtiden
I april måned næste år fylder Rolf Sørensen 50 år. På spørgsmålet om, hvad fremtiden skal bringe, kommer svaret prompte: ”Jeg skal fortsætte alle mine sports- og cykelaktiviteter og TV-jobbet. Jeg er nok som en gammel cirkushest, der ikke vil i stalden”, siger han.

Læs mere om Rolfs engagementer:

Mød Rolf på Facebook: Rolf Sørensen

Astral Biking deltager i mange events rundt omkring i Danmark. De er blandet andet partner i Trædtil. I gennem Trædtil støtter Astral Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere: Cykelpartner.dk

Senest: Via firmaet Noa Noa hjælper Rolf et afghansk kvindecykelhold med at komme til OL.

 

Susanne Louw

Redaktionchef

Ejer af Kommunikate.dk - erfaren trend- og artikelskribent samt strategisk rådgiver indenfor PR-området og marketing. Tidligere direktør i reklamebranchen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

two × 2 =